(Biznis.ba) Crveno svjetlo za uzbunu poslodavcima koji do sada nisu redovno izmirivali obaveze prema radnicima i državi trebalo bi da se upali 1. januara naredne godine. Naime, Zakon o poreskom postupku RS, koji će se početi primjenjivati od naredne godine trebao bi da stane u kraj nesavjesnim poslodavcima, koji i po deset godina ne uplaćuju doprinose radnicima i po ovom osnovu duguju na stotine miliona KM, ocjenjuju u Savezu sindikata RS.


"Ovaj zakon omogućiće, prije svega, da se lakše i na vrijeme evidentriraju takvi poslodavci, kako bi se na vrijeme reagovalo i protiv njih preduzele zakonske mjere koje uključuju i tužbu, što ranije nije bilo slučaj", rekla je Velka Odžaković, generalni sekretar u Savezu.

Ona je istakla da će se na ovaj način spriječiti zloupotreba radnika koji zbog neuplaćnih doprinosa ne mogu ostvariti svoja prava i otići u penziju.

"Prema našim podacima u RS ima oko 35.000 takvih radnika, a period za koji im nisu uplaćivani doprinosi kreće se od tri mjeseca do čak deset godina. Radnici rade bez neuplaćenih doprinosa, preduzeće propadne, pokrene se stečaj i onda je teško da se iz stečajne mase nešto naplati", navela je Odžakovićeva.

U Poreskoj upravi RS slažu se da će novi zakon o poreskom postupku koji u stvari zamjenjuje Zakon o poreskoj upravi, poboljšati sistem prijavljivanja i plaćanja poreza.

"Ovim zakonom su kvalitenije definisane poreske procedure koje su najvažniji element naplate poreza. Mehanizmi prinudne naplate ostali su isti kao i ranije, samo što je poreski postupak uređen preciznije i detaljnije, što će omogućiti da se efikasnije prikupe doprinosi i porezi", pojasnila je Persa Pajić, pomoćnik direktora u Sektoru za usluge poreskim obveznicima u PURS.

U Ministarstvu finansija RS ističu da donošenje novog zakona ima za cilj da omogući dobrovoljno izmirenje poreskih obaveza, s akcentom na doprinose te da unaprijedi efektivnosti prinudne naplate poreza.

"Odgođeno plaćanje poreskih obaveza moći će da se vrši jednokratno i na period ne duži od 12 mjeseci i periodično u mjesečnim anuitetima na period ne duži od 36 mjeseci. Takođe, vrlo bitna novina jeste to da se poreskim obveznicima, koji ne izmiruju obaveze prema programu otplate, oduzima to pravo i pokreće postupak prinudne naplate", rekli su u Ministarstvu piše Fokus.

Jedna od novina ovog zakona jeste pitanje zastara kontrole i naplate doprinosa, sa ciljem zaštite prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

"Propisano je i da obveznik doprinosa odnosno zaposleno lice ne može biti odjavljeno iz jedinstvenog sistema registracije, koji će voditi Poreska uprava, te kontrole i naplate doprinosa, ukoliko za to lice nisu plaćeni doprinosi, osim u slučajevima kada je u pitanju odjava na njegov lični zahtjev", naveli su iz Ministarstva.

Predviđeno je smanjenje kamatne stope za neplaćene poreske obaveze, s 0,06 odsto dnevno na 0,04 odsto, zatim ukinuta posebna kaznena taksa u postupku prinudne naplate poreskih obaveza koja je iznosila deset odsto od utvrđene poreske obaveze, bez obzira kad se plati.

- Skraćen je rok zastare za naplatu utvrđenih poreskih obaveza s deset na pet godina, uvedena obavezna opomena za plaćanje poreskih obaveza kao preventivna mjera naplate poreskih obaveza i izdavanje poreskog uvjerenja na osnovu usmenog zahtjeva poreskog obveznika. Radi zaštite javnih prihoda i omogućavanja adekvatnog sporovođenja poreskih zakona rigorozniji su uslovi za zapošljavanje poreskih inspektora, racionalizovana odgoda plaćanja poreskih obaveza, te uveden rok trajanja kancelarijske i terenske kontrole koju mogu obavljati isključivo inspektori - naveli su iz Ministarstva.


 


( 0 Glasova )

Ostale novosti

KKD Anketa

Kupujete li domaće proizvode?

KKD newsletter

Upišite se u našu mailing listu i primajte sedmični newsletter

Dodajte nas na:

Add this page to Blinklist Add this page to Del.icoi.us Add this page to Digg Add this page to Facebook Add this page to Furl Add this page to Google Add this page to Ma.Gnolia Add this page to Newsvine Add this page to Reddit Add this page to StumbleUpon Add this page to Technorati Add this page to Yahoo